Lebomló műanyag flakon 

A tudósok megállapították és számos folyóiratban, szakirodalomban közzétették, hogy a természetben található mikrobák képesek lebontani a műanyagokat, ez azonban nagyon hosszú ideig tarthat. Ezért kifejlesztették ezt az adalékanyagot, hogy elősegítse és felgyorsítsa ezt a folyamatot.

Ez  egy biológiai lebonthatóságot fokozó polimer adalékanyag, amely HDPE, PP polimerrel felhasználható, annak érdekében, hogy fokozza az élettartam végén lebomló biológiai lebonthatóságot  anélkül  , hogy veszélyeztetné a meglévő műanyagok teljesítményét, eltarthatóságát vagy újrahasznosítását. Az adalékot úgy tervezték, hogy a műanyag biodegradációs folyamat csak a hulladéklerakóban található mikrobákkal való reagáltatás után kezdődjék el. Ez azt jelenti, hogy a kezelt műanyag ugyanolyan erős, mint a nem kezelt. Az egyetlen különbség az, hogy az anyag biológiailag lebomlik.

Az  adalékanyagot független laboratóriumi teszteléssel vizsgálták, világszerte elismert biodegradációs szabványok szerint, ideértve, de nem korlátozva az ASTM D5511, ASTM D5526, ASTM D5338,ASTM D5988 és ASTM D6691 szabványokat , olyan független szervezetek, mint pl.: a Keller&Heckman, az SGS, az Intertek, UL és mások felülvizsgálták az élelmiszerekkel való érintkezés, lábbeli és ruházat, játékbiztonság, a CPSIA, REACH, CONEG, RoHS és még sok más globális biztonsági előírásainak való megfelelés szempontjaiból.

Az ezzel kezelt műanyagok biológiai lebomlási sebessége, a tényleges lebomlási sebesség a biológiailag aktív környezetben változhat az alkalmazott műanyag típusától és tulajdonságától, a termék konfigurációijaitól és/vagy a biológiailag aktív környezet szilárd anyag tartalmától, a hőmérséklettől és a nedvesség szintjétől függően.

Kész megoldást kínál a legtöbb Ügyfél számára, aki megpróbálja elérni a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdasági célokat.

Hogyan működik ez a technológia?


Az adalékanyaggal kezelt és a hagyományos műanyagok közötti különbség az, hogy a lebomlást segítő adalékanyag létrehoz egy kívánt energia- / élelmiszer-forrást, amely mikrobiális kolonizációt okoz, ott ahol a hagyományos műanyagok nem vonzzák a mikrobiális kolonizációt. A mikrobiálisan aktív aerob / anaerob környezetben történő ártalmatlanítás után a kezelt műanyag vonzza a mikrobákat a műanyag termékhez. Ezek a mikrobák kolonizálódni kezdenek a műanyag felületén, és ezzel megváltoztatják a pH-t, és kvantumérzékelővé válnak. Miután a mikrobák a műanyagra kolonizálódtak, savakat szekretálnak, amelyek elkezdik lebontani az egész polimer láncot. A mikrobákat érdekli a polimer lánc gerince, amelyet a mikrobák energiaforrásaként használnak. A polimeren belüli lineáris láncoktól és ágaktól függően a biológiai aktivitás általában a polimer láncának gyenge pontjain és végén kezdődik, és a polimer fennmaradó részeire hat. Ha a műanyagot elfogyasztják, akkor az aerob környezetben biomasszává / humusszá, szénné és vízzé alakul, az anaerob környezetben pedig biomasszává / humusszá és biogázzá. Az anaerob biológiai lebomlásból származó biogáz hasznosítható és felhasználható energia előállítására, és ezt az USA-ban a hulladéklerakók körülbelül 80% -ában, és világszerte sok más helyszínen is megteszik.

Miután ezek a mikrobák elkezdik a műanyagot táplálék- és energiaforrásként felhasználni, addig folytatják ezt, amíg a környezeti feltételek támogatják a biológiai lebontást és mind addig amíg, nincs más a fogyasztásra, és a termék teljesen biológiailag lebonthatóak lesznek. A műanyagot biodegradáló mikrobák a helyi táplálék-lánc részei; más mikrobák fogyasztják el őket, amelyeket viszont a nagyobb ragadozók fogyasztanak. Amikor az adalékanyagot tartalmazó műanyag termék megszűnik, a mikrobáknak kevesebb táplálék áll a rendelkezésére, gyorsan eloszlanak és végül visszatérnek a normál mennyiséghez.

Az ezzel kevert termékek aktív mikrobiális környezetet igényelnek a folyamathoz , és olyan környezetek, mint pl.: a boltok polcai, raktárak, nem idézik elő a termék biológiai lebontását. Szintén nem befolyásolja az oxigén, UV-fény vagy hő hatása, így nem fognak lebomlani és szétesni, mint más típusú lebomló termékek ( bioalapú, oxo/fény bonthatóságú ). Ez lehetővé teszi, hogy az ezzel kevert termékek pontosan ugyanazt az eltarthatóságot tartsák fenn, mint korábban.

Az adalékanyaggal ellátott termékek újrahasznosíthatóak, ugyanazon polimerekkel, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagot, mivel ez nem tartalmaz semmit ami megváltoztatja a súlyát, sűrűségét stb... Más lebontható termékek típusától eltérően, nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek fizikai lebomlás során hő, oxigén vagy UV-fény hatására szennyezik az újrahasznosítási folyamatot.